Universitetsadjunkt i fotografi (vikariat)

Publiceringsdatum: 2025-03-13

Är du intresserad av att jobba inom pedagogik? Göteborgs Universitet är på jakt efter en skicklig universitets- och högskoleadjunkt och du kan vara rätt person för jobbet. Göteborgs Universitet söker för närvarande efter personal på heltid för en tjänst 6 månader eller längre. Kolla in deras jobbannons för mer information.

Platsen där jobbet finns ledigt är i Göteborg. Om du tycker att det låter intressant att börja jobba hos Göteborgs Universitet i rollen som universitets- och högskoleadjunkt så har de just nu en ledig tjänst som skulle kunna vara en perfekt match för dig! Bli en del av teamet hos Göteborgs Universitet som universitets- och högskoleadjunkt genom att ansöka senast onsdag den nionde april 2025.


Jobbannons

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 56 000 studenter och 6 600 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.Konstnärliga fakulteten består av institutionerna HDK-Valand – Högskolan för konst och design och Högskolan för scen och musik. Som samlad fakultet för konst och lärande är vi en oberoende, visionär och kritisk kraft i det nödvändiga arbetet med att skapa ett mer hållbart och öppet samhälle.

Nu söker HDK-Valand en universitetsadjunkt i fotografi som vill leda och utveckla masterprogrammet i fotografi i ett och ett halvt år. Anställningen förutsätter att du har en fotografisk praktik, att du har pedagogisk erfarenhet samt dokumenterad erfarenhet av ansvar för utbildning. Vi ser det även det som en tillgång om den sökande har en egen aktiv forskningspraktik och erfarenhet av akademiskt ledarskap.

Du blir en del av enheten Film, fotografi och litterär gestaltning. Mer om HDK-Valand: www.gu.se/hdk-valand

Ämne 

Fotografi

Ämnesbeskrivning 

Fotografi är en teknik som genererar bilder med hjälp av reflekterande ljus, men det är också så mycket mer: information, politik, historia, kommunikation, konst, reportage, dokumentation, kontroll, bevis och vetenskap.

Med hjälp av fotografi både avbildas och konstrueras verkligheten och det är viktigt att problematisera denna fotografiska dubbelrörelse. Syftet med universitetsstudier i fotografi är lära sig att skapa, tolka och distribuera fotografi för att bidra till en ökad medvetenhet och förståelse om dess funktion i samhället och konsten.

Undervisningen i fotografi på HDK-Valand sker i kritisk dialog mellan lärare, studenter och medstudenter. Fenomen såsom identitet, minne, representation och arkiv är vanligt förekommande begrepp. Det gestaltande arbetet pågår parallellt med fotohistoriskt lärande och teoretiskt skrivande. En viktig del i utbildningen är att lära sig att kommunicera sitt arbete till andra och sätta det i relevanta kulturella, historiska och konstnärliga sammanhang.

Fotografi på HDK-Valand är en komplett miljö vilket betyder att vi erbjuder undervisning på grundläggande och avancerad nivå och pågående forskning i ämnet.

Arbetsuppgifter 

Arbetsuppgifterna utgörs främst av programansvar, kursansvar och undervisning på masterprogrammet i fotografi, samt undervisning på kandiatprogrammet. I programansvaret ingår att utveckla och leda masterprogrammet i fotografi. Den som anställs bör kunna undervisa i fotografisk gestaltning, arbetslivsorientering samt teori. 

Arbetet är självständigt med stöd från enhetschef. Arbetsuppgifterna inkluderar att leda utveckling och uppföljning i dialog med annan undervisande personal, undervisa i grupp och individuellt och att ge konstruktiv och uppföljande kritik.

Personen förväntas också vara aktivt deltagande på personalmöten och i diskussioner om ämnets utveckling samt att bidra till den kompletta miljön på institutionen, vilket innebär att stärka kopplingen mellan våra tre uppdrag: forskning, utbildning och samverkan.

Arbetsuppgifterna kan komma att förändras. 

Utvecklings-/forskningstid ingår i anställningen i enlighet med Göteborgs universitets arbetstidsavtal för lärare.

Anställningen är placerad vid HDK-Valand i Göteborg. Distansundervisning kan komma att ske i enlighet med Göteborgs universitets föreskrifter.

Behörighet 

Behörighet för anställning som lärare regleras i Högskoleförordningen 4 Kap och Göteborgs universitets anställningsordning. 

Behörig att anställas som universitetsadjunkt är den som dels visat pedagogisk skicklighet, dels genomgått högskoleutbildning på lägst avancerad nivå eller har motsvarande kompetens eller någon annan skicklighet som är av betydelse med hänsyn till anställningens ämnesinnehåll och de arbetsuppgifter som ska ingå i anställningen. 

För denna anställning krävs masterexamen från konstnärlig högskoleutbildning samt erfarenhet av undervisning på högskolenivå, samt mycket goda kunskaper i svenska och engelska, både tal och skrift.

För beskrivning av bedömningsgrunder, se den fullständiga annonsen på Göteborgs universitets webbsida för lediga anställningar: https://www.gu.se/jobba-hos-oss/lediga-anstallningar

Anställning 

  • Tidsbegränsad anställning enligt LAS 5.2 Vikariat i ett och ett halvt år, med möjlighet till förlängning
  • 100% av heltid
  • Anställningen är placerad vid HDK-Valand i Göteborg
  • Startdatum är 1 juni 2025, eller enligt överenskommelse

Kontaktuppgifter för anställningen 

Har du frågor om anställningen är du välkommen att kontakta Linda Sternö, enhetschef Enheten Film, fotografi och litterär gestaltning, linda.sterno@gu.se 

Har du frågor om anställningsförfarandet är du välkommen att kontakta HR-funktionen vid HDK-Valand, hr@hdk-valand.gu.se 

Ansökan 

Du söker anställningen via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen ”Ansök”. Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag.  

De publikationer som inte kan bifogas ansökan digitalt ska skickas till: 

HEK-Valand

HR, ref PAR 2025/166

Box 131

405 30 Göteborg

och ska vara inkomna senast sista ansökningsdag.

Ansökan ska vara inkommen senast: 9 april 2025

Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.

Universitetet tillämpar individuell lönesättning.

Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.

Om jobbet

Antal tjänster1
ArbetstidHeltid
FöretagsnamnGöteborgs Universitet
LönFast månads- vecko- eller timlön
Omfattning6 månader eller längre
Organisationsnummer2021003153
Typ av anställningVanlig anställning
YrkeUniversitets- och högskoleadjunkt
YrkesområdePedagogik

Ansökan

Göteborgs Universitet söker en person till denna tjänst som universitets- och högskoleadjunkt med placerings i Göteborg. Om det låter intressant att arbeta som universitets- och högskoleadjunkt hos Göteborgs Universitet skickar du in din ansökan senast 2025-04-09.

Källa: Arbetsförmedlingen

Till webb­ansökan »
Relaterade jobb

Medicinsk sekreterare (vikariat)

REGION SÖRMLAND söker en person till tjänsten som medicinsk sekreterare i Nyköping.

2025-03-31

Mer info

Kundservicemedarbetare till Mälardalstrafik kundservice (vikariat)

REGION SÖRMLAND söker en person till tjänsten som kundtjänstmedarbetare i Eskilstuna.

2025-03-21

Mer info

Biblioteksutvecklare (vikariat)

REGION SÖRMLAND söker en person till tjänsten som bibliotekskonsulent i Nyköping.

2025-03-20

Mer info