Biträdande forskare till statsvetenskapliga institutionen

Publiceringsdatum: 2025-03-26

Vill du arbeta inom administration, ekonomi, juridik-branschen? Det är nu möjligt för dig att få jobb som forskare, samhällsvetenskap hos Göteborgs Universitet. Vill du arbeta heltid hos Göteborgs Universitet? Just nu letar de efter någon som vill ha en tjänst 6 månader eller längre.

För detta jobb är det en fördel om du bor i närheten av Göteborg då det är tjänsteorten. Göteborgs Universitet söker efter fler duktiga individer som vill arbeta som forskare, samhällsvetenskap. De har just nu ett ledigt jobb som forskare, samhällsvetenskap som kan vara av intresse för dig. Söker du efter en spännande karriär som forskare, samhällsvetenskap? Sök jobbet hos Göteborgs Universitet senast onsdag den sextonde april 2025 och bli en del av deras team.


Jobbannons

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 56 000 studenter och 6 600 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.Statsvetenskapliga institutionen är en internationell akademisk miljö som välkomnar studenter, forskare och personal från hela världen. Vår forskning handlar om ämnen såsom politiska institutioner, val, opinion och demokrati, internationell och europeisk politik, miljöpolitik, korruption och politiska idéer. Vi anordnar årligen ett stort antal forskningsseminarier och workshops inom institutionens olika forskningsområden. Vi erbjuder utbildning på alla nivåer på både svenska och engelska. Totalt studerar omkring 1 400 personer hos oss, och vi är ungefär 170 anställda.

Mer information om institutionen finns på vår hemsida www.pol.gu.se.

Sedan tidigt 1950-tal ägnar sig Svenska valforskningsprogrammet hängivet åt empiriska studier av opinionsbildning, val och väljarbeteende och av tillståndet och utvecklingen av den svenska representativa demokratin.  Vi spårar och följer trender i svensk valdemokrati och gör jämförelser med utvecklingen i andra länder. Sedan 2011 leds Valforskningsprogrammet av professor Henrik Ekengren Oscarsson. Läs mer om Svenska valforskningsprogrammet

Statsvetenskapliga institutionen söker nu en biträdande forskare till Valforskningsprogrammet. Anställningen är ett vikariat på heltid i 18 månader.  

Läs mer om anställningen och sök på lediga anställningar på Göteborgs universitet.

Arbetsuppgifter 

Huvuduppgiften är att vara ett kvalificerat forskningsstöd åt forskare verksamma inom forskningsprojektet Rörelsen bland män högerut - Förklaringar till skiftande politiska könsskillnader 1956–2022, samt vid behov även bistå flera andra forskningsnätverk och pågående projekt som är förlagda vid Valforsk­ningsprogrammet, Statsvetenskapliga institutionen.

Arbetsuppgifterna består i huvudsak av att bearbeta och analysera register- och surveydata från de svenska Valundersökningarna 1956–2022. I arbetsuppgifterna ingår också att delta i Valforskningsprogrammets kontinuerliga databasvård, i planering och utformning av Valundersökningen 2026, sammanställa och kommunicera forskningsresultat, medförfatta ansökningar, genomföra litteratursammanställningar och att stödja Valforskningsprogrammets nationella och internationella forskarnätverk.

Övriga arbetsuppgifter som kan komma att ingå är att vara behjälplig med kodning och dokumentation, att boka salar och resor, anordna konferenser och sociala event samt redigera arbetsrapporter, kapitel och artiklar m m.

Kvalifikationer 

Du ska ha en kandidatexamen i statsvetenskap och ha särskild god kännedom om svensk inrikespolitik samt ett stort intresse för politiskt beteende i allmänhet och väljarbeteende i synnerhet. Meritering i form av uppsatser, artiklar, rapporter och konferenspaper är av stort värde.

Arbetsuppgifterna kräver stor erfarenhet av att genomföra avancerade analyser av surveydata från såväl tvärsnittsstudier som panelstudier. En förutsättning är mycket goda kunskaper i statistiska analysmetoder, liksom användning av statistikpaket som Stata och R. Stor användarerfarenhet av Microsoft Officepaketet, i synnerhet Excel och avancerad programmering i Excel, är ett krav. En stor fördel är dokumenterad erfarenhet av mjukvaror som Adobe Illustrator, InDesign och Affinity Designer. Meritering i form av syntaxer, kod eller annan programmering är av stort värde.

Arbetet kräver en hög grad av självständighet, initiativrikedom och en stor planerings- och organiseringsförmåga. För att lyckas i anställningen behöver du ha ett öga för detaljer, stor flexibilitet och förmåga att anpassa sig till förändrade prioriteringar i arbetet. Du behöver vara en problemlösare och uppvisa synnerligen god samarbetsförmåga där du uppskattar att samarbeta med ambitiösa kollegor. Då det ingår en hel del kommunikationsuppgifter i anställningen krävs att du ska kunna förmedla information i ord och bild på ett professionellt och lättförståeligt sätt. Mycket goda kunskaper i svenska och engelska, både i tal och skrift är ett krav. Arbetsspråket vid Valforskningsprogrammet är svenska eftersom huvuddelen av undersökningsverksamheten inbegriper svenska medborgarundersökningar.

Stor vikt läggs vid lämplighet för anställningen. Vi kommer att göra en helhetsbedömning och den sökanden som anses vara bäst kvalificerad att genomföra och utveckla de arbetsuppgifter som beskrivs ovan kommer att erbjudas anställning.

Anställning 

Tidsbegränsad anställning på 18 månader med omfattning på heltid (100%) med placering vid Statsvetenskapliga institutionen. Tillträde så snart som möjligt eller 1 juli.

Kontaktuppgifter för anställningen 

Upplysningar om anställningen eller mer information kring projekten inom vilken denna forskning äger rum lämnas av Henrik Ekengren Oscarsson, henrik.oscarsson@pol.gu.se eller Lena Wängnerud, lena.wangnerud@pol.gu.se

Frågor om anställningsförfarandet kan ställas till Helena Jensen, helena.jensen@gu.se

Ansökan ska vara inkommen senast: 2025-04-16

Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.

Universitetet tillämpar individuell lönesättning.

Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.

Om jobbet

Antal tjänster1
ArbetstidHeltid
FöretagsnamnGöteborgs Universitet
LönFast månads- vecko- eller timlön
Omfattning6 månader eller längre
Organisationsnummer2021003153
Typ av anställningVanlig anställning
YrkeForskare, samhällsvetenskap
YrkesområdeAdministration, ekonomi, juridik

Ansökan

Göteborgs Universitet söker en person till denna tjänst som forskare, samhällsvetenskap med placerings i Göteborg. Om det låter intressant att arbeta som forskare, samhällsvetenskap hos Göteborgs Universitet skickar du in din ansökan senast 2025-04-16.

Källa: Arbetsförmedlingen

Till webb­ansökan »
Relaterade jobb

Biträdande rektor till Råslättsskolan

Jönköpings kommun söker en person till tjänsten som biträdande rektor i Jönköping.

2025-03-28

Mer info

Biträdande rektor till Furulundsskolan

Halmstads kommun söker en person till tjänsten som biträdande rektor i Halmstad.

2025-03-28

Mer info

Biträdande enhetschef till Birgittagården | Tiohundra

Tiohundra AB söker en person till tjänsten som enhetschef, hemtjänst i Norrtälje.

2025-03-19

Mer info